Kesän SM-mitalisaaliina kaksi hopeaa ja pronssi

Tammer-Golf menestyi taas erinomaisesti kesän SM-kisoissa. Veera Mikkonen ja Lisa-Maria Vaitovaara ottivat naisten joukkuekisassa hopeaa, Vaitovaara, Teemu Mattila, Samu Saarimäki ja Ossi Koskinen nuorten joukkuehopeaa ja Koskinen vielä nuorten reikäpelissä pronssia.
Vääksyn Kanavagolfissa pelatussa naisten joukkuekisassa ystävykset Mikkonen ja Vaitovaara olivat hyvässä vauhdissa alusta asti ja ylittivät omatkin odotuksensa.
– Oli superkiva pelata Veeran kanssa, kun ollaan hyviä kavereita. Kumpikaan ei oikein uskonut, että mitali voisi tulla, joten oli kyllä mukava yllätys. Mutta pelattiin ne paripelit tosi hyvin ja tiedettiin, että sitten kaikki on mahdollista, kertoo Vaitovaara.
Mikkonen ja Vaitovaara pelasivat avauspäivänä foursomessa tuloksen 75 ja greensomessa 72, ja olivat vain kolme lyöntiä johtavaa Suur-Helsingin Golfia jäljessä.
– Meillä oli rento meininki. Tuntui, että kaikki meni nappiin, varsinkin se foursome. Siitä emme odottaneet niin paljon, koska pelimuoto on vaikea. Se meni kuitenkin aika helposti niin, että minä löin väylälle ja Lispe löi griinille ja sitten vähän puttailtiin, nauraa Veera.
Toisen päivän henkilökohtaisessa lyöntipelissä Vaitovaaran 76 ja Mikkosen 80 riittivät pronssiin yhteistuloksella 303 (75+72+156).
SHG karkasi peräti 14 lyönnin voittoon, kun Tia Teiniketo hurjasteli tuloksen 69 ja Reetta Teräväinen pelasi 76.

Pronssi kirkastui Oulussa
Viime vuonna TG:n juniorit ottivat SM-joukkuekisassa pronssia, heinäkuussa Oulussa meni vielä pykälän paremmin. Yleensä menestyvää joukkuetta ei vaihdeta, mutta nyt valmentaja Esa Lehti päätti peluuttaa pareina Vaitovaaraa ja Koskista sekä Mattilaa ja Saarimäkeä (vuosi sitten Mattila-Vaitovaara ja Koskinen-Saarimäki).
– Teemu ja Samu ei tästä oikein tykänneet. He sanoivat, että me ollaan Ossi kanssa sellaisia reikäpäitä, tykätään kokeilla kaikenlaista. Teemu ja Samu taas ovat enemmän neppailijoita, tykkäävät sijoitella palloa. Mutta niinpä tehtiin team Reikäpäät ja team Neppailijat ja hyvin meni, kertoo Vaitovaara.
Ensin pelattu foursome ei vielä mitalia lupaillut, tulos 155 jätti TG:n jaetulle 6. sijalle. Reikäpäät pelasivat hienosti +1 (73), mutta Neppailijat hakivat vielä yhteistä säveltä (82). Onneksi se löytyi ja greensomessa molemmat parit pelasivat mahtavasti 67. Yhteistulos 134 oli päivän kovin.
Kun hieno meno jatkui vielä fourballissa – Mattila/Saarimäki 68, Koskinen/Vaitovaara 72 – otti TG hopeaa yhteistuloksella 429 (–3). Kulta meni mahtavasti pelanneelle Vuosaari Golfille (415, –17) ja pronssille nousi kovalla loppukirillä Karelia Golf (434, +3).
Esa Lehti oli todella tyytyväinen joukkueen peliin.
– Hopea maistui hyvältä. Tuli hyviä suorituksia ja ei niin hyviä. Jos ennen kisaa joku olisi kysynyt joukkueelta, minulta tai seuralta, että hyväksyttekö hopean, niin varmasti olisi kelvannut. Paperilla ei oltu hopeajoukkue, ei toki kaukanakaan siitä.
Eron repeämistä Vuosaareen Lehti kuvasi osin tietoiseksi ratkaisuksi.
– Tähdensin joukkueille viimeisenä päivänä, että on syytä pelata järkevästi, ettei mitali lipsahda käsistä. Ei kannata tehdä älyttömyyksiä ja yrittää ottaa kiinni joukkuetta, joka on jo 8–10 lyönnin päässä.

Koskinen otti reikäpelipronssia
Ossi Koskisen kesän kruunasi toinenkin SM-mitali, hän otti juniorien reikäpelissä Aulangon Everstillä pronssia. Oli kuitenkin hilkulla, että kisat olisivat jääneet väliin.
– En lähtenyt kisoihin suurin odotuksin, koska reikäpeli ei ole koskaan ollut minulle vahvuus. Itse asiassa harkitsin pelaamista samaan aikaan Keimolan Nordic-liigan kisassa, mutta päätin sitten kuitenkin mennä reikäpeleihin.
Kisan alussa pelaajat oli jaettu neljään neljän pelaajan lohkoon, joissa paremmuus ratkaistiin kuuden reiän peleillä. Jokaisen lohkon kaksi parasta pääsi jatkoon.
– Se meni tiukille, kun jaettiin kaverin kanssa lohkon kakkossijaa kolmella pisteellä. Kun olin 18. tiillä meillä molemmilla oli seitsemän reikävoittoa. Onnistuin sitten voittamaan sen 18. reiän ja pääsin sillä jatkoon.
Kahdeksan parhaan joukossa Koskinen kaatoi ensin Masterin Topias Palinin 4/2 ja sitten Aulangon Aapo Mattssonin 21. reiällä.
– Ekassa pelissä Palin ei pelannut kovin hyvin ja pääsin helpolla, mutta toinen peli Mattssonia oli tiukka vääntö. Pelattiin molemmat hyvin ja huonosti ja voitin sen vasta kolmannella jatkoreiällä.
Välierässä Koskinen kohtasi tutun pelikaverinsa Pirkkalan Vertti Perälän, jolle hävisi 2/1.
– Siinä ottelussa pelattiin parasta golfia koko kisoissa. Kun ottelu päättyi 17. reiälle olin yksi alle parin ja kaveri oli kolme alle, kertoo Koskinen.
Pronssiottelussa Koskinen kaatoi Aulangon Konsta Mattssonin 2/1.
– Peli oli tasoissa 12. reiälle asti, mutta voitin sitten siitä kolme reikää putkeen ja sain ratkaistua pelin siihen 17. reiälle.
SM-pronssi taisi hieman muuttaa Ossin käsityksiä itsestään reikäpelaajana.
– Joo, kyllä se vähän muutti. Kun vaan pystyy itse välttämään virheet, niin se melkein pakottaa kaverin tekemään birdien, että voittaa reiän.
Siinähän se, reikäpelin salaisuus. Ei anneta lahjoja, vaan reiät on voitettava hyvällä pelillä.